چنانچه در ثبت سفارش از طریق سایت مشکل داشتید، لطفا مقاله خود را به همراه انتخاب نوع سفارش و شماره موبایل، به ایمیل ما ارسال کنید تا پیش فاکتور دریافت نمائید.
H-index یک عبارت رایج در بین محققان و محققان است. H-index معیاری است که تأثیر پژوهشی یک محقق را بر اساس تعداد استنادات انتشارات آنها نشان می دهد. H-index تعداد مقالاتی (h) است که هر کدام حداقل h استناد دارند. H-index معیاری ترکیبی از کیفیت و کمیت خروجی تحقیق است. فلسفه پشت H-index مقایسه منصفانه و بی طرفانه محققان مختلف است. به همین دلیل، در این مقاله در مورد اهمیت h-index برای محققان، جزئیات h-index ارائه شده توسط google scholar و Scopus و محدودیت های هر یک از آنها توضیح داده و در نهایت تفاوت بین h-index محاسبه شده توسط google scholar و Scopus را نیز شرح خواهیم داد.
علیرغم استفاده گسترده از h-index برای ارزیابی علمی، این شاخص دارای نقاط قوت و محدودیت هایی است. لذا در صورتی که قرار است از آن به عنوان معیار استفاده کنید بهتر است راجع به این موارد آگاه باشید. همچنین پیشنهاد میشود که از h-index حاصل از منابع دادهای متعدد استفاده کنید تا بتوانید دید جامعتر و متعادلتری داشته باشید.
h-index به دلایل زیر مهم است:
در مقابل، این معیار ممکن است محدودیت ها و چالش هایی نیز داشته باشد:
یکی از منابع داده های انتشاراتی که برای تولید h-index استفاده می شود، google scholar است. این ، h-index ی که این پایگاه داده تولید می کند بر اساس بیشترین استنادهای یک محقق و تعداد استنادهایی که در سایر انتشارات آوردهاند می باشد. گوگل اسکولار h-index را با محاسبه تعداد مقالات مختلف یک محقق (h)که هر کدام حداقل «h» استناد دارند تولید می کند. علاوه بر این، google scholar معیار دیگری به نام i-index نیز دارد که نشان میدهد چند مقاله یک نویسنده دارای ۱۰ استناد یا بیشتر هستند.
Google Scholar یک پایگاه داده جامع و رایگان است که زمینه های مختلف علمی و انواع انتشارات مانند مجلات، کتاب ها، مقالات کنفرانس، پایان نامه ها، پیش چاپ ها و ادبیات خاکستری را پوشش می دهد. این پایگاه علمی استنادات حاصل از انتشارات تأیید نشده، self-citations و duplicate citations را نیز لحاظ میکند. بنابراین، معمولاً در مقایسه با سایر پایگاههای داده مانند Web of Science و Scopus، پوشش و تعداد سایتیشن بیشتری دارد.
با وجود مزایای ذکر شده در بالا، h-index ی که توسط google scholar تولید می شود دارای محدودیت ها و چالش هایی نیز هست که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
برای دریافت h-index خود از google scholar، باید یک پروفایل در آنجا ایجاد کرده و اطلاعات مربوط به خود، از جمله نام، ایمیل و رمز عبور را وارد کنید. پس از آن، شما باید زمینه تحقیق، کلمات کلیدی و انتشارات خود را انتخاب کنید. همچنین می توانید انتخاب کنید که پروفایل شما عمومی یا خصوصی باشد. هنگامی که نمایه خود را ایجاد کردید و انتشارات خود را اضافه کردید، h-index و I-index شما در قسمت “نقل شده توسط کادر” در سمت راست صفحه نمایه شما نمایش داده می شود.
Scopus یک پایگاه داده تایید شده و مبتنی بر سابسکریپشن است که عمدتاً مجلات، کتابها و مقالات کنفرانسهایی که در رشته های علوم، فناوری، پزشکی، علوم اجتماعی و هنر و علوم انسانی منتشر شده اند را پوشش میدهد. این پایگاه داده سایتیشن های حاصل از ناشران تأیید نشده، self-citations و duplicate citations را را در h-index خود لحاظ نمیکند. این بدان معنی است که اسکوپوس معمولاً در مقایسه با google scholar پوشش و تعداد سایتیشن کمتری داشته در حالی که کیفیت و دقت داده های استنادی آن بالاتر است. h-index ارائه شده توسط Scopus بر اساس متون استناد شده نویسنده و تعداد استنادهایی است که در سایر انتشارات به آنها داده شده اند. h-index نیز با توجه به تعداد مقالات (h) که هر کدام حداقل h استناد دارند محاسبه می شود. نکته جالب این است که h-index حاصل از اسکوپوس فردی بوده و بر مبنای co-authorship تنظیم شده است به این معنی که تعداد نویسندگان مشترک را برای هر مقاله نیز لحاظ میکند.
مانند google scholar، برای دریافت h-index از Scopus نیز باید یک پروفایل در Scopus داشته باشید. شما می توانید این معیار را با جستجوی نام خود در تب author در وب سایت و انتخاب اسناد مربوطه پیدا کنید. همچنین می توانید از یک معیار زمانی برای فیلتر کردن جستجوی خود نیز استفاده کنید. با این حال، این پایگاه داده با محدودیت ها و چالش هایی نیز مواجه است، از جمله این چالش ها به موارد زیر می توان اشاره کرد:
h-index ارائه شده توسط google scholar با آنچه که توسط Scopus ارائه شده تفاوت هایی دارد زیرا هر یک از این پایگاه ها از منابع داده های مقالات مختلف متفاوتی استفاده کرده و حوزه تمرکز و معیار اضافه کردن مقالات آنها با یکدیگر متفاوت است. تفاوت اصلی h-index این دو در اصل بستگی به زمینه تحقیق، سابقه انتشار و الگوی استناد محقق میتواند متفاوت باشد. گفته می شود که h-index برای یک محقق در google scholar حدود 2.45 برابر Scopus h-index است. علاوه بر این، این پایگاه ها در رشته های تحصیلی مختلف، متفاوت هستند. به عنوان مثال، میانگین نسبت h-index گوگل اسکولار به Scopus برای علوم طبیعی و مهندسی 1.68 است، در حالی که برای علوم پزشکی، علوم کشاورزی و علوم اجتماعی به ترتیب 1.77، 1.85 و 2.36 است.
Google Scholar و Scopus دو پایگاه داده با ارزش و تأیید شده برای محققان هستند و محققان می توانند به کمک آنها تأثیر تحقیقات خود را در زمینه تحصیلی خود ارزیابی کنند. h-index معیاری است که چنین اطلاعاتی را در مورد تأثیرات تحقیقاتی ارائه می دهد. با این حال، h-index ارائه شده توسط هر پایگاه داده متفاوت است. بنابراین، زمانی که می خواهید از آن برای اندازه گیری h-index استفاده کنید، باید از نقاط قوت و محدودیت های h-index ارائه شده توسط هر یک از پایگاه های داده ای آگاهی کامل داشته باشید.