اصطلاحات رایج در ارسال مقاله به ژورنالهای بینالمللی و ISI
ژورنال (Journal)
در ایران بیشتر به معنای مجلات علمی آکادمیک به کار میرود در مقابل Magazine که به معانی مجلات عمومی است مثلا مجله فیض دانشگاه علوم پزشکی کاشان یک ژورنال محسوب میشود ولی یک مجله عمومی خانواده مثل خانواده سبز یک مجله یا Magazine محسوب میشود. مجله ممکن است به صورت هفتگی، ماهانه، دو ماه یکبار، فصلی، سالانه یا دو سال یک بار منتشر شود. اما مسئله مهم توالی انتشار به صورت منظم است. هر چه تعداد انتشار شمارههای یک مجله در سال کمتر باشد نشان میدهد این ژورنال در انتخاب مقالات سختگیرتر است پس باید مقاله از محتوای علمی بسیار بالایی برخوردار باشد. پس کمی با احتیاط مقالات خود را برای ژورنالهای سالنامه یا دوسالنامه ارسال نمایید.
سابمیت (Submit)
اولین اقدام در گرفتن پذیرش و در انتها چاپ مقاله انتخاب یک مجله مناسب و معرفی مقاله به آن است. وقتی شما مراحل ثبت یک مقاله را در یک مجله طی و در نهایت موفق به ارسال مقاله شدهاید در حقیقت مقاله را سابمیت کردهاید. سابمیت در لغت به معنای ارائه کردن و معرفی کردن است و هیچ امتیاز علمی برای نویسنده ندارد. یعنی در رزومه خود نمیتوانید برای سابمیت کردن مقاله امتیازی بگیرید یا نسبت به آن ادعایی داشته باشید چون هر چیز بیربطی را میتوان به یک مجله کاملا معتبر سابمیت کرد و مانعی در این زمینه وجود ندارد. در برخی دانشگاهها برای دانشجویی که مقاله خود را سابمیت کرده به دلیل آنکه زیر نظر استادان راهنما و مشاور این کار انجام شده و فرض بر این است که مقاله محتوای علمی دارد برای آن امتیازات مثبتی در زمان دفاع در نظر میگیرند.
فرایند سابمیت مقاله دو نوع است:
1. استفاده از سیستم مکانیزه سابمیت: گاهی مجله سیستم ارسال مکانیزهای دارد مثلا ژورنالهای گروه امرالد سیستم پیشرفتهای دارند که در آن ابتدا نام کاربری و کلمه عبور دریافت میکنید. سپس وارد صفحه مربوط به خود میشوید و مراحل را یکی یکی طی کرده و در نهایت یک کد یا سابمیت نامبر دریافت میکنید که از آن پس برای هر نوع مکاتبه و انجام تغییرات برای مقاله از آن کد استفاده میکنید. همچنین هر عملیاتی که از طرف ژورنال بر روی مقاله شما انجام میشود در این سیستم ثبت میگردد و شما قادر هستید مقاله خود را ردیابی کنید.
2. استفاده از ایمیل: در این نوع سابمیت شما از ایمیل مجله استفاده کرده و مقاله خود را که دقیقا مطابق با راهنمای ژورنال تهیه شده برای مجله ارسال میکنید. در برخی مجلات بعد از ارسال ایمیل برای مقاله شما کد یا همان سابمیت نامبر در نظر گرفته شده و شما هر دفعه از طریق آن میتوانید با ادیتور مقاله خود مکاتبه کنید. استفاده از هر کدام از این روشها به معنای اعتبار بیشتر یک مجله نیست و بستگی به امکانات مجله دارد.
منیو اسکریپت (manuscript)
همان مقالهای که شما سابمیت کردهاید و هنوز داوری نشده و چاپ نگردیده است منیو اسکریپت یا دست نویس محسوب میشود. مقاله شما در صورت چاپ در یک مجله بعد از داوری paper یا Article خوانده میشود.
منیو اسکریپت نامبر (manuscript NO)
همان شمارهای است که به مقاله ارسالی شما به ژورنال اختصاص داده میشود و شما میتوانید از آن برای مکاتبات خود با مجله یا پیگیری وضعیت مقاله استفاده کنید. این شماره میتواند عدد یا ترکیبی از عدد با حروف باشد که به آن Manuscript ID گفته میشود.
ادیتور (Editor)
در فارسی به معنای ویراستار است اما معنی وسیعتری در حوزه آکادمیک دارد. ادیتور در حقیقت مقاله شما و دیگر مقالات مجله را مدیریت میکند. ادیتور در هنگام دریافت مقاله در بیشتر مواقع ساختار مقاله و حتی محتوای آنرا به صورت کلی بررسی میکند. در صورت مشکلات ساختاری و تکنیکال مقاله را به شما ارجاع میدهد و با ارسال لینک راهنمای نویسندگان مقاله خواستار اصلاحات فنی در مقاله میشود. مثلا اصلاح رفرنسها، سکشن بندی مقاله، ساختار چکیده و یا حتی حاشیه کاغذ و یا دایرکشن جدولها. در مورد محتوای علمی، ادیتور بررسی میکند آیا مقاله شما از نظر موضوعی در حوزه کار مجله هست یا نه و حتی بررسی میکند که آیا قابلیت ارسال برای داوری را دارد یا نه. برای برخی ژورنالهای معتبر عبور از همین ادیتور هم کار سادهای نیست. ادیتور در نهایت باید مقاله شما را برای دو تا سه داور و بیشتر ارسال نماید.
ویت ادیتور (With Editor)
یعنی مقاله شما سابمیت شده و به دست ادیتور رسیده است. ادیتور در حال بررسی مقاله است که یا برای داوری ارسال کند یا آنرا برای اصلاحات فنی و تکنیکال برای شما ارسال کند یا در همان مرحله اول به دلایلی رد کند.
آندر ریویوو (Under Review)
مقاله در حال داوری توسط داوران منتخب مجله است و شما باید منتظر نتیجه داوری باشید.
ریفرینگ یا ریفرکردن (Refereeing) یا Review
به معنای داوری کردن است. داورانی کار داوری را انجام میدهند.
ریوایز (Revise)
به معنای درخواست یک ورژن جدید از مقاله است. مقاله تحت داوری قرار گرفته و قرار است شما نظرات داوران را اعمال و سپس ورژن جدید را ارسال کنید. در اصطلاح گفته میشود مقاله ریوایز خورده است. دو نوع ریوایز وجود دارد:
مینور ریوایز (Minor Revise): یعنی داوران به مقاله شما ایراد چندانی نگرفتهاند و شما با اصلاحاتی اندک میتوانید ورژن جدیدی از مقاله خود را به ژورنال ارسال کنید. در این نوع ریوایز در اغلب موارد مقاله شما به داوری مجدد نمیرود و کارشناس و مدیر اجرایی و حتی خود ادیتور اصلاحات را بررسی میکند. اگر اصلاحات کامل بود که پذیرش میگیرید در غیر اینصورت مجددا برای شما ارسال میشود.
ماژور ریوایز (Major Revise): اصلاحات اساسی توسط داوران خواسته شده است. بعد از اینکه شما اشکالات که در بیشتر مواقع ایرادات اساسی محتوایی و علمی هستند را اصلاح کردید مقاله شما جهت تایید اصلاحات صورت گرفته به همان داوران ارسال میگردد. در صورت تامین نظر داوران مقاله شما پذیرش میگردد.
در هر صورت اصلاحات خود را در مقاله هایلایت کنید. اگر این کار را نکنید داوران اعلام خواهند کرد که مقاله به همان شکل قبل ارسال شده و گاهی آنرا در همان مرحله ریجکت میکنند. یا اصلاحات انجام شده را بولد یا رنگی کنید و یا از امکان Track change در ورد استفاده کنید.
ریسابمیت (Resubmit)
این یک ریوایز خاص و خطرناک است. به معنای آنکه مقاله شما آنقدر مشکل داشته که بعد از رفع ایرادها مقاله باید مجددا ارسال و در فرآیند داوری دقیق و کامل مانند مرحله اول قرار گیرد.
گاهی داوران ایرادات اساسی گرفته و در نهایت به ادیتور اعلام میکنند که دیگر مقاله را داوری نمیکنند اما رد هم نمیکنند و آنرا به عهده ادیتور میگذارند. در این مواقع بعد از اصلاحات، ادیتور مقاله را در فرآیند داوری مجددا گذاشته و داوران نیز افراد دیگری خواهند بود. در این مواقع ادیتور به شما میگوید میتوانید مقاله را دوباره برای ما ارسال کنید یا برای مجله دیگری ارسال نمایید.
اکسپت (Accept)
بهترین اتفاق ممکن گرفتن پذیرش یا همان اکسپت است. نامهای که ارسال میشود و به شما میگوید مقاله شما جهت چاپ در یک مجله اکسپت شده است.
Proof
وقتی کارهای تکنیکی و قالببندی روی مقاله شما انجام شد یک نسخه قبل از چاپ برای شما ارسال میگردد تا تاییدیه نهایی جهت مشخصات نویسندگان و موارد ریز دیگر گرفته شود. این بخش جای هیچگونه اعتراضی برای شما بعد از چاپ مقاله نخواهد گذاشت.
ریجکت (Reject)
به معنای رد شدن مقاله شما در این ژورنال است. البته به این معنا نیست که مقاله شما اصلا به درد نمیخورد. شما میتوانید نظرات داوران را اعمال و با یک کار بهتر مقاله خود را برای یک مجله دیگر ارسال نمایید. انتخاب یک مجله مناسب بسیار مهم است. اگر این مقاله کار اول شماست مجلاتی را انتخاب کنید که سختگیر نیستند.