از دیگر افراد مرتبط با ژورنال علمی می توان هیأت تحریریه را نام برد. این گروه نقش مستقلی در ژورنال علمی داشته و درگیر مشکلات اجرایی و روزانه ژورنال نیستند. این گروه باید پیشنهاد هایی را در خصوص ارتقای کیفیت ژورنال علمی به سردبیر داده و به صورت دوره ای پیشنهاد های سردبیر را بررسی نمایند. همچنین می بایست جلسات منظمی را برگزار نموده و محتوای شماره های اخیر ژورنال را با چشم انداز اولیه مقایسه کنند.
بر اساس روش انتشار و روش کار ژورنال علمی، هیأت تحریریه ممکن است فرم ها و اشکال مختلفی داشته باشد. به عنوان مثال در بعضی از ژورنال ها، این افراد وظیفه داوری مقالات را بر عهده دارد و به سردبیر پیشنهادهای لازم در خصوص تایید یا رد مقالات را می دهد.
اعضای هیأت تحریریه لازم است از تمامی تغییراتی که سردبیر در ژورنال علمی بوجود آورده یا تغییراتی که قصد دارد در ژورنال علمی ایجاد کند، اطلاع داشته باشند. همچنین این گروه سعی می کنند ژورنال را براساس روش پیشنهاد و بازخورد هدایت کنند؛ اما نمی توانند ارتباط نزدیک با سردبیر یا با معاون سردبیر داشته باشند. هیأت تحریریه ممکن است گروه بزرگی از افراد را شامل شود و همچنین افرادی از سرتاسر دنیا در آن مشارکت داشته باشند.
در بعضی از ژورنال های علمی نقش هیأت تحریریه بسیار فراتر می رود و از قدرت بالایی برخوردار هستند. همچنین ممکن است بتوانند افراد جدیدی را به گروه ویراستاری و سردبیری اضافه کنند و افرادی را به سمت ارشد ویراستاران یا ویراستار اجرایی منصوب نمایند. علاوه بر این می توانند استراتژی های بلند مدت مجله را تعیین نموده و از سردبیر انتظار داشته باشند که عملکرد ژورنال علمی را با این استراتژی منطبق کند. این گروه ممکن است در نگارش دستورالعمل ها و راهنما ها به صاحب امتیاز و حامی مالی ژورنال علمی کمک کند.
اعضای هیأت تحریریه معمولا توسط صاحب امتیاز و سردبیر ژورنال علمی انتخاب می شوند و چون این گروه نقش بی بدیلی در تعیین راهبرد های ژورنال دارد، معمولا اعضای آن ترکیبی از پژوهشگران مشهور و دانشمند با پیشینه پژوهشی خیلی قوی است. برای اثبات تأثیر گذاری تصمیمات هیأت تحریریه، می بایست افراد با علایق و مهارت های مختلفی در آن عضویت داشته باشند.
زمان عضویت اعضا در هیأت تحریریه به نوع ژورنال علمی و چشم انداز آن بستگی دارد. عموماً زمان عضویت یک فرد در این گروه محدود است تا افراد با ایده های جدید هم قادر باشند به عنوان عضو هیأت تحریریه فعالیت کنند. لازم به ذکر است که هیأت تحریریه نباید محدود به افراد خاص باشد و ضروری است که جلسات منظم و دوره ای داشته باشد و در این جلسات در مورد چشم انداز ژورنال علمی بحث و تبادل نظر شود. نقش ها و وظایف اعضای هیأت تحریریه به شرح زیر می باشند:
– راهنمای حوزه سردبیری و ویراستاری باشند.
– داورانی را برای بررسی مقالات معرفی کنند.
– مشاور سردبیر در مورد مشکلات پیش روی ژورنال علمی باشند.
– سرمقاله ژورنال علمی را بنویسند.
– از همکاران پژوهشگر خود درخواست کنند تا مقالات ارزشمند خود را برای ژورنال علمی ارسال نمایند.
– بر تصویب دستورالعمل ها و قوانین ژورنال علمی نظارت داشته باشند.
– هنگامی که داوران در مورد تأیید یا عدم تأیید مقاله ای به توافق نرسیده اند، ضروری است که هیأت تحریریه اعمال نظر کنند.
– ژورنال علمی را در جوامع علمی بین المللی معرفی کنند.
– با دانش و تجربیات حرفه ای خود موجب ارتقای کیفیت ژورنال علمی شوند.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره خدمات ضامن سلامتی، با کارشناسان ما در ارتباط باشید.