چكيده مقاله
در آغاز مقاله پژوهشي، خلاصهاي بسيار فشرده از مراحل و نتايج پژوهش آورده ميشود. چكيده به خواننده كمك ميكند تا به سرعت از محتواي مقاله آگاه شود. اغلب خوانندگان ابتدا چكيده يك مقاله را مطالعه ميكنند و بر اساس برداشتهاي خود تصميم به مطالعه مقاله ميگيرند. به عبارت ديگر، خلاصه به مانند ويترين هر مقاله عمل ميكند. بنابراين سعي كنيد چكيده را گيرا بنويسيد و نكات اصلي پژوهش را در آن منظور كنيد. چكيده بايد يافتههاي مهم پژوهش را به طـور خلاصه ارائه دهد و هر چند كوتاه است اما بايد متضمن نكات اصلي باشد. معمولاً چكيده مقالات از 150 تا 250 واژه تشكيل شدهاست. اما براي تهيه آن بايد ضوابط هر مجله را رعايت كنيد (اين ضوابط در قسمت دستورالعمل تهيه مقاله قيد ميشود). چهار بخش عمده هر چكيده عبارتست از:
1. هدف: در اين قسمت موضوع پژوهش و هدف تحقيق در صورت امكان در يك يا دو جمله بيان ميگردد.
2. روش بررسي: در اين قسمت آزمودنيها با ذكر ويژگيهاي ضروري مانند روش نمونهگيري، تعداد، نوع، جنس و مانند آنها مشخص ميشوند. همچنين روش آزمايش شامل ابزارها و دستگاهها، شيوه جمعآوري دادهها، نام آزمونهاي آماري و ساير موارد ضروري بيان ميگردد.
3. یافتهها: يافتهها شامل سطح معنيدار آماري است و نتايج اصلي به دست آمده در حد امكان در يك يا دو جمله بيان ميگردد. در این قسمت بهتر است از صفات مبهم استفاده نكنيد.
4. بحث: تفسير نتايج از نظــر اهميت و كاربردهاي احتمالي در اين قسمت و تا حد امكان در يك يا دو جمله بيان ميگردد.
چكيده مقاله